Kolory Wiatru Café & Pizza to idealne miejsce na delektowanie się chwilą i urokiem szczawnickiego uzdrowiska. Tutaj spróbujesz wyjątkowych deserów i koktajli oraz wyśmienitej pizzy neapolitańskiej przygotowanej według tradycyjnej włoskiej receptury.
Historia PIZZY NEAPOLITAŃSKIEJ sięga początków XVIII wieku. Jest uznawana za pierwszą oryginalną pizzę. Była wówczas jedzeniem dla ubogich, przyrządzanym na ulicach przez tzw. pizzaioli. Wyjątkowy smak potrawy sprawił, że jej popularność szybko przekroczyła granice ubogich dzielnic Neapolu. Pizza neapolitańska została w 2010 oficjalnie uznana za wyrób tradycyjny z certyfikatem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Można ją wyrabiać tylko wedlug ściśle określonej receptury i z zastosowaniem odpowiednich produktów.
Używa się wyłącznie pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza oraz sera Fior di Latte z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio. Ciasto zarabia się z mąki typu 00 i dojrzewa ono 24 godziny. Grubość ciasta pizzy nie może przekraczać 3 mm. Piecze się ją przez 60-90 sekund w temperaturze powyżej 430°C. Pizzy neapolitańskiej nie kroi się w trójkąty.
W Neapolu pizzę je się sztućcami - należy jeść ją od środka ku rantom. Te służą do zbierania pozostałości oliwy i sosu pomidorowego na talerzu. Dodatkami do pizzy są oliwa extra vergine i ocet balsamiczny.
Poznaj Menu
Zamów pizzę bezpośrednio z odbiorem osobistym: